راهنمای انتخاب آداپتور دوربین مداربسته + روش های برق رسانی

 

از نکاتی که در سیستم دوربین مدار بسته معمولاً به بیشترین مشکلی که بر می‌خورید آداپتور (منبع تغذیه) دوربین مدار بسته است.

در این مقاله توضیحی کامل و جامع در مورد این مشکل ارائه شده است. سعی می‌کنیم با توضیحی روان و گویا در مورد این قطعه که منبع تغذیه اصلی دستگاه ضبط و دوربین مدار بسته است به شما کمک کنیم انتخاب درستی در مورد آداپتور داشته باشید.

نمونه اتصال برق دوربین مدار بسته تحت شبکه با آداپتور

اتصال دوربین مدار بسته تحت شبکه به منبع تغذیه

 

آداپتور (منبع تغذیه) دوربین مداربسته چیست؟

آداپتور یا همان منبع تغذیه وظیفه تبدیل برق 220 ولت شهری به 12 ولت مورد نیاز دوربین مدار بسته با آمپرهای متفاوت را دارد، دوربین های مداربسته موجود معمول در بازار اکثراً 12 ولت با آمپرهای 1، 2، 3، 4، 5، 10، 15، 20، 30، 40 هستند.

 

چگونگی انتخاب منبع تغذیه مورد نیاز دوربین مدار بسته

معمولاً برای راه‌اندازی دوربین مداربسته به 1.3 آمپر نیاز است که اگر دوربین مدار بسته دارای قابلیت دید در شب باشد، بهتر است 2 آمپر برای هر دوربین مدار بسته در نظر بگیریم، پس بهتر است یک منبع تغذیه 12 ولت 2 آمپر جهت تضمین جلوگیری از ایجاد نویز و اختلال قطع و وصل شدن جریان برق استفاده کرد یا برای تمامی دوربین های مداربسته یک منبع تغذیه مرکزی (ترانس) استفاده کرد برای مثال:

  • جهت تامین برق سیستم 4 دوربین مدار بسته دارای دید در شب بهتر است از یک منبع تغذیه مرکزی 12 ولت 8 آمپر استفاده کرد.
  • برای یک سیستم با 8 دوربین مدار بسته دارای دید در شب بهتر است از یک منبع تغذیه مرکزی 12 ولت 15 آمپر یا دو منبع تغذیه مرکزی 12 ولت 8 آمپر استفاده کرد.
  • برای 16 دوربین مدار بسته دارای دید در شب بهتر است از یک منبع تغذیه مرکزی 12 ولت 30 آمپر یا دو منبع تغذیه مرکزی 15 آمپر یا چهار منبع تغذیه مرکزی 8 آمپر استفاده کرد.

راهنمای خرید دوربین مداربسته خانگی


انتخاب منبع تغذیه مرکزی یا جداگانه برای هر دوربین به نوع شرایط جانمایی و کابل کشی و میزان بودجه بستگی دارد؛ همچنین استفاده از هر کدام مزایا و معایب خود را دارد.

 

منبع تغذیه مرکزی یا آداپتور مرکزی یا آداپتور صنعتی دوربین

آداپتور مرکزی یا اداپتور صنعتی دوربین مدار بسته

اداپتور مرکزی یا اداپتور صنعتی دوربین مدار بسته

  • مزایا :
    • مدیریت ساده‌تر: تمام دوربین ها از یک منبع تغذیه واحد تغذیه می‌شوند، بنابراین مدیریت و کنترل برق ساده‌تر است.
    • کاهش هزینه‌ها: نیاز به خرید تنها یک منبع تغذیه به جای چندین اداپتور جداگانه، که می‌تواند هزینه‌ها را کاهش دهد.
    • صرفه‌جویی در فضا: تنها یک منبع تغذیه نصب می‌شود، بنابراین فضای کمتری اشغال می‌شود.
    • نگهداری آسان‌تر: در صورت بروز مشکل، تنها یک منبع تغذیه نیاز به بررسی و تعمیر دارد.
    • امنیت بیشتر: می‌توان منبع تغذیه مرکزی را در یک مکان امن و قفل‌شده نصب کرد تا از دسترسی غیرمجاز جلوگیری شود.
  • معایب :
    • وابستگی به یک منبع: اگر منبع تغذیه مرکزی دچار مشکل شود، تمام دوربین ها از کار می‌افتند.
    • نیاز به کابل‌کشی بیشتر: باید کابل‌های برق از منبع مرکزی به هر دوربین کشیده شود، که ممکن است پیچیده و زمان‌بر باشد.
    • افت ولتاژ: در مسیرهای طولانی، ممکن است افت ولتاژ رخ دهد که بر عملکرد دوربین ها تأثیر بگذارد.
    • انعطاف‌پذیری کمتر: افزودن دوربین های جدید ممکن است نیاز به تغییرات در سیستم کابل‌کشی داشته باشد.

 

منبع تغذیه مجزا برای هر دوربین مداربسته

اداپتور دوربین مدار بسته 12 ولت

اداپتور دوربین مدار بسته 12 ولت

  • مزایا :
    • عیب‌یابی آسان: هر دوربین مدار بسته منبع تغذیه خود را دارد، بنابراین اگر یکی از اداپتورها دچار مشکل شود، تنها همان دوربین از کار می‌افتد.
    • انعطاف‌پذیری بیشتر: افزودن دوربین های جدید ساده‌تر است، زیرا هر دوربین بطور مستقل تغذیه می‌شود.
    • کاهش افت ولتاژ: از آنجا که هر دوربین منبع تغذیه خود را دارد، مشکل افت ولتاژ در مسیرهای طولانی کاهش می‌یابد.
    • نصب آسان‌تر: نیاز به کابل‌کشی طولانی برای برق نیست، زیرا هر دوربین به منبع تغذیه نزدیک خود متصل می‌شود.
  • معایب :
    • هزینه بیشتر: نیاز به خرید چندین منبع تغذیه جداگانه، که می‌تواند هزینه‌ها را افزایش دهد.
    • مدیریت پیچیده‌تر: هر منبع تغذیه باید به طور جداگانه بررسی و نگهداری شود.
    • اشغال فضای بیشتر: هر دوربین نیاز به یک منبع تغذیه جداگانه دارد، که معمولاً با قرار گرفتن منبع تغذیه در باکس کنار دوربین مدار بسته فضای بیشتری اشغال کند.
    • امنیت کمتر: منبع تغذیه هر دوربین ممکن است در دسترس باشد و در معرض دستکاری قرار گیرد.

 

مثبت و منفی دوربین مدار بسته

استاندارد رنگ سیم اداپتور دوربین مداربسته برای فاز/مثبت رنگ قرمز و برای نول/منفی رنگ مشکی یا آبی است. عموماً اداپتورهای دوربین مدار بسته دارای سیم قرمز و مشکی هستند. در کابل کشی‌های سیستم‌های نظارتی باید استانداردهای کابل کشی رعایت شود تا هم عیب یابی در مدار برقی آسان شود و هم در آینده باعث سر در گمی برق کار نشود تا بتواند براحتی جای هر نوع سیم را در مدار بدرستی پیدا کند.

 

سرهم بندی سیم برق اداپتور و دوربین مداربسته

در یکسری از پروژه ها منبع تغدیه بنا به شرایط در کنار دوربین نصب می‌گردد، که در این حالت منبع تغدیه در یک باکس پلاستیکی یا فلزی ضد آب (عایق) قرار می‌گیرد و پیچیدگی خاصی ندارد.

باکس منبغ تغذیه دوربین مدار بستهبرای حفظ زیبایی ظاهری نصب و تمیز بودن اجرا و عدم دسترسی افراد به منبع تغذیه دوربین مدار بسته، اداپتور را در جای دیگری قرار می‌دهند که با افزودن کابل برق، این کار انجام می‌پذیرد.

در قدیم با قطع کردن فیش اداپتور و سرهم بندی سیم اداپتور با سیم برق جدید، مسافت بین 50 تا 100 متر را می‌توانستید به مسافت کابل کشی اختصاص دهید اما در حال حاظر می‌توانید با خرید مبدل‌های نری و مادگی و کابل برای افزایش مسافت، برای اتصال دوربین به اداپتور استفاده نمایید و منبع تغذیه را در فاصله‌ای دورتر از دوربین مداربسته قرار دهید.

همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید می‌بایست پایه های مثبت به یکدیگر و پایه های منفی بهم متصل شوند. در در صورت جابجا بستن این دو پایه یعنی مثبت (+) به منفی (-)،  در لحظات اولیه معمولاً دوربین مداربسته روشن نمی‌شود ولی اگر همان لحظه اداپتور را از دوربین جدا نکنید، یا منبع تغذیه یا برد دوربین می‌سوزد.

اتصال صحیح کانکتورهای نر و ماده به یکدیگر

کانکتورهای دوربین مداربسته جهت اتصال به اداپتور

سرهم بندی کابل با استفاده از مبدل‌های فیش منبع تغذیه و دوربین مدار بسته

 

نحوه نصب آداپتور مرکزی دوربین مداربسته

انواع اداپتور مرکزی دوربین مداربسته دارای خروجی 12 ولت با امپرهای متفاوت 1A، 2A، 5A، 10A، 15A، 20A، 25A، 30A، 33A، 40A و حتی بیشتر هستند. همانطور که در عکس زیر مشاهده می‌کنید تمامی اداپتورهای مرکزی دوربین مداربسته (ترانس) دارای ورودی و خروجی‌های زیر هستند:

  • ورودی L: برای اتصال فاز/مثبت برق شهری 220v جهت روشن کردن اداپتور مرکزی
  • ورودی N: برای اتصال نول/منفی برق شهری 220v جهت روشن کردن اداپتور مرکزی
  • اتصال ارت: جهت اتصال به زمین برای ایمنی و کاهش نویز الکتریکی
  • خروجی COM: برای اتصال نول 12 ولت به دستگاه موردنظر مانند دوربین مداربسته
  • خروجی V+: برای اتصال مثبت 12 ولت به دستگاه موردنظر مانند دوربین مداربسته
  • پیچ تنظیم V+: برای تنظیم ولتاژ خروجی

منبع تغذیه مرکزی 12 ولت

بعنوان نمونه به اداپتور مرکزی 6 امپر بالا می‌توان 3 عدد دوربین مداربسته متصل کرد، که با استفاده از مبدل‌های فیش منبع تغذیه که در عکس بالا سرهم بندی آنها توضیح داده شده است، انجام می‌شود. هر دوربین مداربسته برای اتصال به ترانس به یک جفت مبدل فیش نر و ماده نیاز دارد. فرقی نمی‌کند فیش ماده را برای دوربین مداربسته و فیش نری را برای ترانس یا بالعکس استفاده نمایید. یکسری از نصابان کابل سمت فیش دوربین را بلندتر در نظر می‌گیرند تا تمامی‌اتصال فیش‌های نر و ماده در سمت ترانس در کنار هم قرار بگیرید و یکسری دیگر از نصابان کابل سمت فیش اداپتور مرکزی را بلندتر می‌گیرند که در این صورت اتصال فیش نر و ماده در کنار خود دوربین قرار می‌گیرد که انتخاب هر کدام از این حالت‌ها بستگی به سلیقه نصاب دارد.

فیش نر و مادگی با کابل برای دوربین مدار بسته

فیش نر و مادگی با کابل برای دوربین مدار بسته

آموزش نصب منبع تغذیه دوربین مدار بسته

 


توصیه می‌شود 1 الی 2 آداپتور اضافی 12 ولت 2 آمپر برای دوربین های مداربسته نصب شده در محل به صورت جداگانه داشته باشید تا در صورت خراب شدن آداپتور بتوانید با تعویض به موقع، سریعاً مشکل را برطرف نمایید؛ همچنین می‌توان با تعویض آداپتور خراب با آداپتور سالم از وضعیت سلامت دوربین مداربسته نیز اطمینان حاصل نمایید.


 

مسائل مرتبط با اداپتور

 

برق دوربین مداربسته چند ولت است؟

ولتاژ مورد نیاز دوربین مداربسته 12 ولت است. دوربین های مداربسته معمولاً با دو ولتاژ رایج کار می‌کنند:

  • 12 ولت DC (جریان مستقیم): این ولتاژ رایج‌ترین نوع برق برای دوربین‌های مداربسته است. بیشتر دوربین های آنالوگ و برخی از دوربین‌ های تحت شبکه از این ولتاژ استفاده می‌کنند. منبع تغذیه این دوربین ها معمولاً 12 ولت DC است.
  • 24 ولت AC (جریان متناوب): برخی از دوربین های مداربسته، به ویژه در سیستم‌های بزرگ‌تر یا صنعتی، از ولتاژ 24 ولت AC استفاده می‌کنند. این نوع ولتاژ معمولاً در دوربین های اسپید دام که دارای قابلیت چرخش و بزرگنمایی تصویر اپتیکال هستند، دیده می‌شود.

 

آداپتور DVR چند آمپر است؟

مقدار آمپر آداپتور DVR به مدل DVR، تعداد دوربین‌های متصل به آن و مصرف برق هر دوربین بستگی دارد. بطور کلی، آداپتورهای DVR معمولاً در محدوده‌های 5 تا 20 آمپر هستند بعنوان نمونه برای دستگاه 4 کانال و 8 کانال اداپتور 4 یا 5 امپر مناسب است. در زیر به برخی از عوامل مؤثر در انتخاب آمپر آداپتور DVR اشاره می‌کنیم:

  • تعداد دوربین‌ها: هر دوربین مداربسته معمولاً بین 0.5 تا 2 آمپر برق مصرف می‌کند. بنابراین، هرچه تعداد دوربین‌ها بیشتر باشد، به آداپتور با آمپر بالاتری نیاز است.
  • مدل DVR : دستگاه های ضبط مختلف مصرف برق متفاوتی دارند. معمولاً در دفترچه راهنمای DVR یا روی خود دستگاه، مشخصات برق مورد نیاز ذکر شده است.
  • قابلیت‌های اضافی: اگر DVR قابلیت‌هایی مانند پشتیبانی از هارد دیسک‌های بیشتر، فن‌های خنک‌کننده یا پورت‌های اضافی داشته باشد، مصرف برق آن افزایش می‌یابد.
  • ولتاژ آداپتور: بیشتر DVR ها با ولتاژ 12 ولت DC کار می‌کنند، اما برخی مدل‌ها ممکن است به ولتاژهای دیگر (مانند 5 ولت یا 24 ولت) نیاز داشته باشند.

 

اگر سیم اداپتور دوربین را جابجا ببندیم چه اتفاقی می‌افتد؟

جواب این سوال بستگی به نوع اداپتور دارد. در یکسری از اداپتورهای دوربین مداربسته یک فیوز قرار دارد که به محض اتصال کابل مثبت و منفی (کابل مشکی و قرمز) بلافاصله باعث خرابی اداپتور می‌شود؛ اما در اداپتورهای فاقد فیوز این مدت زمان و مقدار تحمل، کمی‌بیشتر است که البته کیفیت اداپتور خریداری شده در این اتفاق تاثیرگذار است. اگر اداپتور خوبی خریداری کرده باشید، 4 الی 5 ثانیه می‌تواند در صورت اتصال مداری در برابر خرابی اداپتور مقاومت کند.

اگر قطب‌های مثبت و منفی آداپتور دوربین مداربسته را اشتباه وصل کنید، ممکن است یکی از موارد زیر رخ دهد:

  • عدم روشن شدن دوربین: در بسیاری از موارد، دوربین مداربسته روشن نمی‌شود و هیچ آسیبی نمی‌بیند، بخصوص اگر دارای مدار محافظ پل دیود باشد.
  • سوختن مدار داخلی: اگر دوربین فاقد مدار محافظ باشد، اتصال معکوس می‌تواند باعث سوختن مدارهای داخلی و قطعات حساس مانند رگولاتور ولتاژ یا مدار تغذیه شود.
  • آسیب به آداپتور: در برخی موارد، اگر آداپتور دارای محافظ جریان معکوس نباشد، ممکن است خود آداپتور آسیب ببیند.
  • اتصال کوتاه و داغ شدن سیم‌ها: اگر اتصال معکوس باعث ایجاد اتصال کوتاه شود، ممکن است سیم‌های تغذیه بیش از حد داغ شوند یا حتی در موارد شدیدتر، ذوب شوند.

 

عیب یابی اداپتور خراب چگونه انجام می‌شود؟

در روش اول با استفاده از مولتی متر (دستگاهی برای اندازه گیری ولتاژ، جریان، مقاومت الکتریکی، ظرفیت خازنی است) می‌توان سلامت اداپتور را ارزیابی کرد و تشخیص نوع خرابی براساس عدم تامین جریان یا ولتاژ امکان پذیر است. روش دوم برای تشخیص خرابی بین اداپتور و دوربین مداربسته، می‌توان با یک دوربین مداربسته دیگر یا هر دستگاهی که نیاز به 12 ولت و جریان 2 امپری دارد سوختگی اداپتور را نیز بررسی کرد، که در اکثر موارد روش دوم بسیار پرکاربرد است.

 

آیا آداپتور دوربین مداربسته قابل تعمیر است؟

خیر. آداپتور به دلیل ارزان قیمت بودن یک قطعه مصرفی با یک عمر مفید مشخص می‌باشد و در صورت خرابی، با یک آداپتور جدید جایگزین می‌گردد. شاید بتوان با باز کردن بدنه آداپتور، با تشخیص قطعه خراب و تعویض آن مشکل را برطرف کرد اما به دلیل امنیتی بودن دوربین مداربسته پیشنهاد می‌شود که از یک منبع تغذیه سالم و نو استفاده شود.

 

چرا باید برای سیستمی که مثلاً 4 آمپر کافی است از یک منبع تغذیه 5 آمپری استفاده کرد؟

جواب این سوال این است که تنها دلیل استفاده از این نوع منبع تغذیه، بالا بردن راندمان منبع تغذیه و بالا بردن عمر مفید منبع تغذیه دوربین مداربسته و از همه مهمتر استاندارد و واقعی نبودن و نا مرغوب بودن بعضی از این منبع تغذیه های دوربین مدار بسته موجود در بازار است.

 

برای کابل برق دوربین مداربسته از چه کابلی استفاده کنیم؟

معمولاً برای این کار از کابل برق 1 × 2 (بخوانید دو در یک) و 0.75 × 2 (بخوانید دو در هفتاد و پنج) استفاده می‌شود که متراژ توصیه شده برای کابل کشی برق، از 150 تا 200 متر است و میزان کیفیت کابل برحسب میزان تمام مس بودن کابل و یا ترکیب با آلیاژهای دیگر در تعیین مسافت کابل کشی موثر است.

می‌توان با کابل های ارزان قیمت هم برق رسانی قبل از اداپتور (از کنتور یا پریز برق تا دو شاخه اداپتور) و بعد از اداپتور (از فیش اداپتور تا سیم برق دوربین مداربسته) را انجام داد و در مسافت های کوتاه زیر 100 متر از کابل های نایلون با مغزی 0.5 × 2 (بخوانید دو در نیم) استفاده کرد.

نکته : اگر بیشتر از مسافت توصیه شده بین فیش آداپتور و فیش دوربین مداربسته، متراژ سیم بیشتری استفاده شود امکان افت آمپر در این قسمت وجود دارد. شاید دوربین مداربسته را روشن کند ولی در طول شبانه روز امکان قطعی بسیار بالا می‌رود؛ مخصوصاً در شب که با روشن شدن دید در شب دوربین مداربسته نیاز به آمپر بیشتر وجود دارد.

6 دیدگاه

  • سلام .ایام خوش .اگر 4 دوربین را 2 تا به 1 وی منفی و 2 تا دیگر را به یک وی منفی وصل کنیم اشکالی پیش می آید .ممنونم

    • سلام وقت بخیر
      سوال خود را واضح‌تر بفرمایید، اگر منظور از جابجایی بین پایه های مثبت و منفی هست، خیر مشکلی پیش نمی آید. اگر منظور استفاده از دو دوربین مداربسته از یک آداپتور است، باید آداپتور آمپر مورد نیاز هر دو دوربین را بتواند تامین کند. هر دوربین مداربسته معمولاً با دید در شب فعال حدود 1.3 تا 1.4 آمپر نیاز دارد.

  • سلام اگر از فیش های نری برق که برای دوربین استفاده می‌شود برای دی وی ار استفاده شود مشکلی پیش می اید و من این کار را انجام دادم و حدود ۲ میلی متر از قسمت فلزی فیز داخل نرفت ایل مشکلی پیش می اید
    با تشکر

    • سلام وقت بخیر
      اگر فیش نری در سوکت برق دستگاه ضبط لقی نداشته باشد مشکلی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *